Ambulancebus met zes ic-patiënten gestrand op snelweg A73

Geplaatst op


(Meer foto’s volgen onderaan de tekst)

30 maart 2020  –   De GGB-bus 03-598 is tijdens een rit van Zuid-Limburg naar Groningen gestrand op de afrit van de A73 bij Vierlingsbeek. Naar verluidt had de bus problemen met het koelsysteem van de motor.

De bus wordt momenteel ingezet als IC-bus om coronapatiënten over te plaatsen tussen verschillende ziekenhuizen. In de bus bevonden zich een aantal coronapatiënten die eerder waren opgehaald bij het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen.

De Meldkamer van Brabant-Noord stuurde meteen een zevental ambulances en een traumahelikopter. Ook de brandweer ven Vierlingsbeek en de politie kwamen  voor ondersteuning. De Traumahelikopter is na korte tijd weer vertrokken. 

Helaas lukte het de monteurs niet om de bus ter plaatste te repareren, waarop de bus uiteindelijk met een takelwagen werd afgesleept -met de patiënten nog achterin- naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De aanwezige ambulances reden in colonne achter de sleepwagen met de bus, begeleid door politiemotoren.

De afrit van de A73 naar Overloon en Vierlingsbeek is gedurende de hele situatie afgesloten geweest. Op het moment dat de colonne vertrok werd het verkeer opde A73 kortstondig stopgezet.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de patiënten in Nijmegen zuden worden nagekeken en daarna in de gereedstaande ambulances zouden worden gelegd om alsnog naar Groningen te worden overgebracht. Tijdens de verplaatsing naar Nijmegen werd besloten om de bus met daarin de patiënten achter de sleepwagen door te laten rijden naar Groningen.

Doorrijden met sleepwagen naar Groningen
UMCG-AmbulanceZorg: “Aanvankelijk was het de bedoeling dat de patiënten tot Nijmegen verbleven in de ambulancebus, gebracht door een sleepwagen, en vervolgens overgeplaatst zouden worden in ambulances om verder te rijden naar Groningen. Tijdens deze verplaatsing blijkt nu dat het vervoer dusdanig goed verloopt dat er is besloten door te rijden naar Groningen. Alle apparatuur werkt en er zijn voldoende middelen en materialen aanwezig om het vervoer veilig te laten verlopen. Het aantal verplaatsingen van de patiënt kan hiermee worden beperkt wat het comfort van de patiënt ten goede komt”.

Aankomst in Groningen
Om 23:45 uur is de sleepwagen met daarachter de ambulancebus veilig gearriveerd bij het UMCG-ziekenhuis in Groningen.