Calibratieweek voor Drentse en Friese ambulances

Geplaatst op

calibratieweek
In de tweede week van november gaat elke ambulance van UMCG Ambulancezorg op voor de jaarlijkse kalibratie. Na grondige checks en updates weten de ambulancemedewerkers dat hun voertuig en uitrusting tiptop in orde zijn om overal en altijd de beste zorg te kunnen verlenen.

De kalibratieweek is elk jaar in het begin van november. Het is dan in de loods vlakbij het stafbureau in Tynaarlo een komen en gaan van ambulances die via een lopende band principe gecontroleerd worden. Voertuigen schuiven steeds verder door de bedrijfshal in. Leveranciers van de medische apparatuur op de ambulance controleren deze op de werking en geven van elk instrument een rapportage af. Dit gebeurt voor de brancard, de hartmonitor, de uitzuigkoffer, de beademingsautomaat, de oor thermometer, de infuuspomp en de flowmeter. Onderdelen die slijtage vertonen, worden vervangen.

Daarnaast wordt elk voertuig gecheckt op nog onbekende schades en of ze er goed en verzorgd uitzien. UMCG Ambulancezorg leveren hoogwaardige zorg en de uitstraling van de ambulances moet dat bevestigen. De ICT afdeling zorgt dat elke ambulance over de nieuwste software van navigatie en tablets beschikt. De kalibratieweek wordt vaak gebruikt om sommige materialen te vervangen of toe te voegen. Dit jaar wordt elke ambulance voorzien van een nieuwe tablet, nu met verlicht toetsenbord. Ook krijgen ze een apparaat om troponine te bepalen. Dit kan de ambulanceverpleegkundige helpen te bepalen of er bij een patiënt met pijn op de borst sprake is van een hartinfarct.

Omdat sirenes elk jaar een aantal decibels aan geluidsniveau verliezen, wordt elke sirene aan het met een geijkte DB meter getoetst aan de voorschriften. Aan het einde van alle inspecties en aanpassingen is er een aan de hand van checklists een laatste controle of er niets over het hoofd gezien is. Daarna gaat de ambulance de dienst weer in.
De kalibratieweek vindt in nauwe samenwerking met de Meldkamer Noord Nederland plaats zodat de beschikbaarheid en spreiding van ambulances in Drenthe en Friesland steeds op het goede niveau blijven.