Rapid Responder

Geplaatst op

rapid-responder-motor-7954-375px
Naast een reguliere ambulance, wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een Rapid Responder, ook wel solo-ambulance genoemd.
Dit is een kleiner voertuig dan een ambulance, bestuurd door een ambulanceverpleegkundige. Dit voertuig kan een kleine auto zijn, maar ook een motorambulance of een fiets.

De motorambulance wordt vooral gebruikt op plaatsen die moeilijk met de gewone ambulance bereikbaar zijn, zoals in de grote stad, in de duinen, bij grote evenementen en festivals, maar ook op plaatsen met een uitgestrekt werkgebied. De ambulancefiets wordt voornamelijk ingezet tijdens evenementen.
Op sommige stukken weg moet een ambulance zich tijdens de drukte auto voor auto naar voren vechten terwijl een motor overal tussendoor of langs af kan rijden.  Het grote voordeel van een motorambulance is dat er heel snel een verpleegkundige ter plaatse kan zijn.

De verpleegkundige van de Rapid Responder kan meteen de behandeling opstarten, en kan de patiënt stabiliseren of reanimeren waarmeekostbare minuten bespaard worden. Zodra de gewone ambulance arriveert, kan die de behandeling overnemen. Ook kan een Rapid Responder worden ingezet als vervoer naar een ziekenhuis niet nodig is. De reguliere ambulances blijven zo vrij voor andere meldingen. Als vervoer naar een ziekenhuis nodig blijkt, wordt een reguliere ambulance opgeroepen.

Rapid Responder heeft vrijwel alle middelen bij zich die ook een gewone ambulance heeft, maar dan wel in compacte vorm, zoals beademingsapparatuur, een defibrillator, infuus- en verbandmateriaal, bloeddrukmeter, en een zuurstofmasker. De Rapid Responder heeft alleen geen brancard bij zich, er kunnen dus geen zieken of gewonden mee vervoerd worden.

Rapid Responder wordt bestuurd door één ervaren ambulanceverpleegkundige met een gevorderde rijopleiding die gelijk is aan die van de politie.

rapid-responder-auto-375pxrapid-responder-fiets-375px