Wensambulance

Geplaatst op

wensambulance-375px
Een Wensambulance is een speciale ambulance waarmee een (laatste) wens van iemand wordt vervuld. Veelal betreft het ernstig zieke mensen, in een terminale fase van hun leven, die nog graag eens een speciale plek willen bezoeken. Zo’n speciale plek kan heel divers zijn: een dierentuin zijn, hun oude woning, een bezoek aan hun partner, of bijvoorbeeld op kraamvisite van een (klein)kind.

Het fenomeen Wensambulance werd in 2007 opgezet door ambulancechauffeur Kees Veldboer, hij richtte de Stichting Ambulance Wens op. Deze stichting vervulde sindsdien met een groot team en met zes speciale ambulances vele wensen.

Inmiddels heeft de wensambulance vele navolgingen gekregen in het land, maar ook in het buitenland. Meerdere malen bereikte deze stichting de internationale pers. De Stichting Ambulance Wens hielp mee met het opzetten van eenzelfde initiatief in België en Duitsland. In de afgelopen periode zijn er in Duitsland meerdere initiatieven van de grond gekomen en rijden er inmiddels meerdere wensambulances rond.

Wensambulances in Nederland:
– Stichting Ambulance Wens (Rhoon)
– Wensenambulance Amsterdam (Amsterdam)
– Stichting Ambiance Noord-Nederland, Groningen
– Ambulancewens Friesland (vanuit Ambulancedienst Kijlstra)
– Twentse Ambulance Stichting (Enschede)
– Veluwse Wensambulance (Elburg)
– Utrechtse Wensambulance (Nieuwegein) -in oprichting-
– Ambulancewens Gelderland-Zuid (Horssen)
– Stichting Ambulancewens Brabant (Bergen op Zoom, Waalwijk, Helmond en Boxtel)
– Stichting Wensambulance Limburg (Herten)
– Stichting Wens in Beweging (Venlo)
– Stichting Wensulance (Landgraaf)

De voorwaarden en achtergrond van de begeleiding verschillen zijn vaak per stichting. Al deze stichtingen doen in principe hetzelfde: een laatste wens in vervulling brengen.