Erfgoed

Geplaatst op

Dodge VIOS 2016

Een museumstuk op wielen:

Afgelopen zomer werd Nederlands oudste ziekenauto aan het grote publiek getoond, een Dodge Brothers Series-20. Voor zover bekend de oudste ziekenauto die in Nederland aanwezig is en die ook in Nederland dienst heeft gedaan. Aan dat moment gingen drie jaar aan restauratiewerkzaamheden vooraf.

De ambulance met grotendeels iepenhouten carrosserie is in 1928 gebouwd door Van Koppen uit Rijswijk en heeft van 1928 tot 1941 dienst gedaan bij busbedrijf V.I.O.S. (Lipman) in Wateringen. Na die periode is het voertuig op de zolder van het busstation terecht gekomen.

Het voertuig is thans eigendom van Hans Waldeck, bekend als auteur van diverse geschiedenisboeken over de ambulance. Op een van zijn speurtochten naar oud fotomateriaal kwam hij in contact met een mevrouw die aangaf een foto te hebben van een ambulance uit 1920. Hiermee was de nieuwsgierigheid van de heer Waldeck gewekt. Tijdens een persoonlijk gesprek met de betreffende mevrouw hoorde hij dat die ambulance zelfs nog bestond en ergens op een zolder zou staan. Enige tijd later bleek de ambulance, althans de resten ervan, op de zolder van een busbedrijf te staan.
Uiteindelijk lukte het de heer Waldeck in 2013 om de restanten van de auto aan te kopen om vervolgens aan een grondige restauratie te beginnen, welke in juni 2016 werd voltooid.

Technische gegevens: 4-cilinder benzinemotor van 3482cc met 15/24pk. Drie versnellingen vooruit, één versnelling achteruit. Met een beugel verlengd standaardchassis van 114″. Alleen trommelremmen op de achterwielen. Carrosserie van iepenhout met pen-en-gat-verbindingen zonder lijm.
Kenteken: H-31364.