Medewerkers UMCG Ambulancezorg helpen luchthavens Oost Afrika veiliger te maken

Geplaatst op

TanzaniaMedewerkers van UMCG Ambulancezorg gaan helpen de medische zorgverlening op luchthavens in Oost-Afrika te professionaliseren. Hiervoor is samen met de organisatie Aviassist een meerjarenprogramma opgezet.
Op maandag 7 november vertrekken ambulancechauffeur Erik Roelfsema en ambulanceverpleegkundige Henk Kleve namens UMCG Ambulancezorg naar Tanzania. Ze gaan daar op de luchthaven Kilimanjaro International Airport voor luchthavenpersoneel de cursus A-ECC (Airport Emergency Care Course) verzorgen.

Oost Afrika is voor UMCG Ambulancezorg geen onbekend gebied. In september 2014 is er al een verkenningsmissie naar Tanzania geweest. Na deze verkenning op Kilimanjaro International Airport heeft UMCG al een extra ambulance aan deze luchthaven geschonken. Het ging om een voertuig van het bedrijfsonderdeel Medical Assistance International (MAI). Deze tweede ambulance betekende een aanzienlijke uitbreiding van de medische dienstverlening op de luchthaven. In 2015 werd de cursus A-ECC in Zambia gegeven.
Het trainingsprogramma voor een aantal Oost Afrikaanse luchthavens is opgezet samen met de organisatie van AviAssist. Dit programma is gericht op daadwerkelijke medische zorgverlening op de luchthaven: op triage (het beoordelen van de ernst van het letsel en het toekennen van prioritering hieraan) en op het optreden bij calamiteiten met meerdere slachtoffers. Erik Roelfsema en Henk Kleve gaan deze training nu in Tanzania verzorgen. Op 17 november zijn ze weer terug in Nederland.