Commer 1500 ambulance, Sluiskil

Commer 1500 ambulance, Sluiskil

De Commer 1500-ambulance, met bouwjaar 1962 en opgebouwd door Gebroeders Vissers uit Leeuwarden, heeft tot 1972 dienst gedaan bij het St.Elisabethziekenhuis in Sluiskil. Na het verlaten van de dienst bij het ziekenhuis kwam de ziekenauto terecht bij motorcrossclub RES in Axel om daar over een periode van twintig jaar dienst te doen als ambulance. Een motorcrossbaan is nou niet bepaald een terrein waar een ambulance uit die tijd voor was gebouwd en had daar een noodlijdend bestaan. Uiteindelijk kwam de ambulance in 1992 in handen van een particulier. Eenmaal geparkeerd in een schuur raakte de Commer ambulance zowat in de vergetelheid.

In 2011 kwam eigenaar Ron Doppegieter op het idee om de ambulance te gaan restaureren en weer in de originele toestand terug te brengen. Het plaatwerk had nogal wat te lijden gehad, hier en daar moest wat stukjes plaatwerk vervangen worden. De achteras werd aangepast en de motor gereviseerd. Via diverse afbeeldingen wist men te achterhalen welke teksten er op de wagen stonden geschilderd. Een nieuwe laklaag en belettering maakten het werk helemaal af en zo stond er na ruim een jaar hard werken een schitterende gerestaureerde ambulance te pronken.
In 2012 werd de Commer technisch gekeurd en op kenteken gezet, daarbij kreeg het van de RDW weer zijn originele kenteken, TG-13-08.

Eigenaren:
1962-1972: St.Elisabethziekenhuis Sluiskil
1972-1992: Stichting RES-Axel
1992-heden: R.Doppegieter, Axel

Dodge Brothers

Dodge Brothers Series 20 ziekenauto, de oudste ziekenauto die in Nederland aanwezig is en die ook in Nederland dienst heeft gedaan!
De ambulance met grotendeels iepenhouten carrosserie is in 1928 gebouwd door Van Koppen uit Rijswijk en heeft van 1928 tot 1941 dienst gedaan bij busbedrijf V.I.O.S. (Lipman) in Wateringen. Na die periode is het voertuig op de zolder van het busstation terecht gekomen.

Het voertuig is thans eigendom van Hans Waldeck, bekend als auteur van diverse geschiedenisboeken over de ambulance. Op een van zijn speurtochten naar oud fotomateriaal kwam hij in contact met een mevrouw die aangaf een foto te hebben van een ambulance uit 1920. Hiermee was de nieuwsgierigheid van de heer Waldeck gewekt. Tijdens een persoonlijk gesprek met de betreffende mevrouw hoorde hij dat die ambulance zelfs nog bestond en ergens op een zolder zou staan. Enige tijd later bleek de ambulance, althans de resten ervan, op de zolder van een busbedrijf te staan.
Uiteindelijk lukte het de heer Waldeck in 2013 om de restanten van de auto aan te kopen om vervolgens aan een grondige restauratie te beginnen, welke in juni 2016 werd voltooid.
Op de boulevard van Vlissingen, tijdens Rescue Vlissingen, het grootste hulpverleningsevenement van Nederland, werd vol trots de gerestaureerde Dodge aan het massaal aanwezige publiek getoond.

Technische gegevens: 4-cilinder benzinemotor van 3482cc met 15/24pk. Drie versnellingen vooruit, één versnelling achteruit. Met een beugel verlengd standaardchassis van 114″. Alleen trommelremmen op de achterwielen. Carrosserie van iepenhout met pen-en-gat-verbindingen zonder lijm.
Kenteken: H-31364.