03-598

03-598

03-598  Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)
GGB-behandelbus
Standplaats:  Eelde
Kenteken:  BN-XL-50
Bouwjaar/eerste afgifte kenteken: 2003
In dienst: 2016 (aangekocht in 2015)
Automerk: Van Hool A330
Type opbouw:  Stadsbus
Opbouwer/constructeur:  Aangepast door Visser Leeuwarden
Historie voertuig: lijnbus B.B.A.

De GGB-behandelbus voor de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe werd op 1 april 2016 gepresenteerd. Met deze bus heeft de GGB organisatie in het geval van een calamiteit snel zes mobiele behandelplaatsen op de plek van het incident beschikbaar. De bus is een behandelplek en niet voor het vervoer van slachtoffers.
In 2016 zijn alle veiligheidsregio’s in Nederland voor de opgeschaalde zorg overgegaan op de nieuwe GGB organisatie. De uitgangspunten zijn erop gericht om bij een calamiteit de slachtoffers zo snel mogelijk aan te bieden aan de ziekenhuizen in de regio. Landelijk zijn er richtlijnen opgesteld om dit binnen een bepaalde tijd voor een bepaalde hoeveelheid slachtoffers te realiseren.

In de drie noordelijke provincies is meer landelijk gebied, zijn grotere afstanden en minder ziekenhuiscapaciteit. De ambulances moeten patiënten steeds verder weg brengen en nieuwe ambulances moeten van steeds verder komen. Daarom hebben de drie samenwerkende RAV’en besloten om de hulpverlening in het noorden sneller op te schalen – dus eerder, meer ambulances alarmeren – en meer capaciteit te realiseren om bij een calamiteit slachtoffers ter plekke te kunnen behandelen. Hiervoor is een tweedehands lijnbus aangekocht. Deze is vervolgens bij ambulancebouwer Visser in Leeuwarden omgebouwd en als behandelbus ingericht. De bus wordt ingezet vanaf code 10: dus bij een verwacht aantal slachtoffers van 10 of meer. De GGB-bus is sinds 1 oktober 2016 operationeel en staat paraat op Groningen Airport Eelde.